latinica  ћирилица
07/08/2024 |  15:08 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Савјет министара о смјени Галића

Министар безбједност у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да је у току сједница Савјета министара на којој се расправља о његовом приједлогу за смјену замјеника директора Агенције за истраге и заштиту Зорана Галића, који је побјегао у Хрватску, а осумњичен је за примање дара и злоупотребу положаја док је био директор Граничне полиције БиХ.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

Нешић је нагласио да очекује да ће његов приједлог бити прихваћен.

Приједлог за смјену Галића долази након једногласне одлуке Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ да Галић треба бити разријешен са мјеста замјеника директора СИПА.

Галић је био мета полицијске акције "Кингс" у којој је требало да буде ухапшен јер је осумњичен за примање дара и других облика користи и злоупотребу положаја или овлаштења док је био директор Граничне полиције БиХ.

Суд БиХ запримио је јуче захтјев Тужилаштва БиХ за расписивање потјернице за осумњиченим Галићем.

Припадници СИПА су 9. јула лишили слободе помоћника командира Јединице Граничне полиције Требиње, Миловић Благоје, држављанин БиХ и Хрватске и Баго Ивицу, због организованог криминала, недопуштеног промета акцизних производа, злоупотребе положаја или овлаштења и других кривичних дјела.

Како је наведено из Тужилаштва БиХ, Зоран Галић није нађен у мјесту становања јер му је неидентификована особа дојавила да би могао бити ухапшен.

Осумњичени Галић је, након добијених информација, 8. јула, у поподневним сатима илегално прешао границу БиХ и побјегао у Хрватску, гдје се и сада налази.

Према доступним информацијама, он је на боловању и налази се на лијечењу у Хрватској, о чему је говорио његов адвокат.