latinica  ћирилица
07/08/2024 |  14:20 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Чордаш: Обновљене куће и градња парохијског дома враћају Србе у Столац

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш рекао је да се српско становништво полако враћа у Столац, гдје је обновљено и изграђено седам индивидуалних стамбених објеката и почела обнова парохијског дома, саопштено је из Секретаријата.
Давор Чордаш - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Давор ЧордашФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Током посјете Удружењу Срба повратника Столац, Чордаш је примио захвалнице за несебично залагање и помоћ овој општини у посљедњих 10 година.

Чордаш, који је у Стоцу био са својим помоћником Гојком Јотићем, напоменуо је да су два објекта обновљена у оквиру Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса и пет у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда, укупне вриједности веће од 250.000 КМ.

Он је истакао да су се труд и залагање претходних година исплатили јер се живот полако враћа у ову општину.

- Дио становништва које је отишло током претходног рата из Стоца вратио се на своја огњишта, а један од важних фактора повратка је и обнова парохијског дома, јер су управо вјерске институције и домови важна мјеста на којима се чува традиција и вјера, а истовремено представљају и мјеста окупљања и дружења повратничке популације - оцијенио је Чордаш.

Он је додао да је, захваљујући улагањима више институција, али и споразуму о финансирању који је у име Секретаријата раније потписао, прошлог мјесеца почела обнова парохијског дома у Стоцу који је годинама био у рушевинама, за шта је Влада Републике Српске одобрила 50.000 КМ, а да је настављена и обнова кућа повратника.

Секретаријат је у претходном периоду, Програмом рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса и јавним позивима које расписује сваке године, помагао како ову општину тако и све остале локалне заједнице у којима живи српско повратничко становништво, а у којима се указала потреба за пројектима који ће допринијети останку ове популације на пријератним огњиштима.

Овај програм Секретаријат кандидује сваке године и финансира се из буџета Републике Српске, а њиме се реализују бројни инфраструктурни пројекти који су од великог значаја за српске повратнике, али и за све локално становништво, јер је ријеч о пројектима који доприносе квалитетнијем животу свих грађана.

Српским повратницима је од велике помоћи и њихов једини представник у Градском вијећу Стоца одборник Недељко Ђого, који је и потпредсједник овог вијећа.

Током посјете Стоцу договорена је даља сарадња и помоћ у складу са потребама и приоритетима које су изнијели повратници и у зависности од средстава којима буде располагао Секретаријат.