latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:31 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

За викенд нови топлотни талас

Током викенда очекује се нови топлотни талас, а постоји велика вјероватноћа да ће и септембар бити благо топлији од просјека, изјавио је метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Српске Душко Мркоњић.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Он је рекао да се у суботу и недјељу, 10. и 11. августа, понегдје очекује температура ваздуха и до 38 степени Целзијусових, а током наредне седмице наставак врућина са температуром од 33 до 38, а понегдје и до 39 степени Целзијусових.

Према ријечима Мркоњића, током врелих дана локално су у послијеподневним часовима могући и пролазни пљускови или киша, прије свега на југозападу и истоку, односно у брдско-планинским предјелима.

- Већи дио августа ће бити дефинитивно овакав, а што се тиче дугорочнијих прогноза већина тих модела ће се још модификовати, али постоји велика вјероватноћа да ће и септембар мјесец бити благо топлији од просјека - указао је Мркоњић.

Он је навео да је да је први топлотни талас био у јуну, те да су врелине регистроване и током јула, те као илустрацију навео да је у јулу у Бањалуци температура ваздуха била само један дан испод 30 степени.