latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:15 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Министарство потврдило: Дозволе за градњу на ријеци Уни нису по пропису

Обустављени су радови на изградњи хидроелектране на извору ријеке Уне.
Ријека Уна - Фото: СРНА
Ријека УнаФото: СРНА

- Министарство заштите животне средине и зелене транзиције провело је све активности из своје надлежности, те утврдило како у поступку издавања дозвола нису поштовани прописи који су били на снази, а који се односе оцјену прихватљивости захвата на еколошку мрежу и оцјену о потреби процјене утицаја на околину - речено је за Н1 из Министарства заштите животне средине и зелене транзиције Хрватске.

Наводи се да је Министарство информације и потребну документацију доставило свим тијелима релевантним за овај предмет, између осталог и Државном инспекторату Републике Хрватске, који проводи инспекцијски надзор.

Иначе, борба за ријеку Уну, у селу Доња Суваја, које се налази у Хрватској, недалеко од границе са БиХ, трајала је већ данима.

Грађани и активисти из Републике Српске, БиХ, Хрватске и Србије, устали су против, како тврде, нелегалне градње мале хидроелектране, која би уништила извор једне од најљепших ријека у Европи.

Окупљени су са извођачима радова постигли договор да се градња обустави до понедјељка, када би требало да стигну налази инспекција.