latinica  ћирилица
07/08/2024 |  13:05 ⇒ 13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

У хрватском Јадрану појавила се риба "хирург", какве до сада није било (ФОТО)

У хрватском дијелу Јадрана, на подручју Ријеке, појавила се риба какве досад на овим подручјима није било, а ради се о риби "хирург"(Acanthurus monroviae), која иначе настањује источни Атлантски океан, од јужног Марока до Анголе, саопштио је Институт за океанографију и рибарство.
Рибе (Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI/илустрација) -
Рибе (Фото: EPA-EFE/KHALED ELFIQI/илустрација)

Они су на свом Фејсбук профилу објавили да се ова врста рибе након 1987. године почела појављивати и у Средоземном мору и да је с временом нарастао њихов број до те мјере да се претпоставља да у јужном дијелу има сталну популацију. Недавно је пронађена чак и на Криму у Црном мору, кажу из Института.

- Ове године постоји неколико налаза ове рибе на подручју Кострене. Наравно, не можемо доносити закључке како су се ове рибе нашле у околини Ријеке, тренутно само можемо рећи да у нашем мору плива риба која у њему никада прије није примјећена - стоји у саопштењу.

Риба "хирург" храни се углавном биљном храном, али понекад зна да поједине и ситне бескичмењаке. Нарасте до 45 цм дужине.

- У случају да видите ову рибу, молимо вас да нам јавите, а ако вам се нађе у улову, молимо вас да је сачувате за даљу анализу, то би нам било од велике користи - апеловали су из Института.