latinica  ћирилица
07/08/2024 |  12:21 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Нинковић: Изједначити субвенције за државне и приватне вртиће; Изградити и нове вртиће

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је да у Бањалуци треба изједначити субвенције између државних и приватних вртића и да је дугорочно рјешење изградња нових вртића.
Љубо Нинковић - Фото: РТРС
Љубо НинковићФото: РТРС

Нинковић је рекао да Град није предузео ниједну озбиљну мјеру како би се позабавио проблемима са којима се суочавају родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће и издвајају за то много више него они у јавним вртићима.

Сматра да су посљедња обећања из Градске управе о ваучерима за родитеље дјеце у приватним вртићима била политички маркетинг.

Нинковић је нагласио да родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће морају добити субвенције, односно изједначити се са државним вртићима јер Градска управа није обезбиједила ниједно ново мјесто у јавном вртићу.

Истакао се да постоји потреба изградње нових вртића, чиме би се обезбиједила једнака права за сву дјецу.

Нинковић је рекао да је запримљено више од 3.000 пријава за вртиће, а да ће тренутно бити примљено само 400 дјеце, те да ће више од 2.000 малишана остати остати без мјеста у вртићима.

Најавио је састана са родитељима.

- Због тога ћемо у петак, 9. августа у 16.00 часова у Банским двору организовати разговор и договор са родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће да изађемо са заједничким ставом и рјешењем пред градоначелника - рекао је Нинковић.