latinica  ћирилица
07/08/2024 |  10:22 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: ЕУ треба да казни Хрватску због величања усташтва

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да ЕУ треба да казни Хрватску због величања усташтва у Книну, на прослави такозваног дана побједе у злочиначкој акцији "Олуја".
Никола Пузигаћа - Фото: Уступљена фотографија
Никола ПузигаћаФото: Уступљена фотографија

- Српски народ је највећи страдалник у Првом и Другом свјетском рату, као и у рату деведесетих. Незамисливо је да се у Хрватској годинама велича усташтво и фашизам којег ЕУ упорно прећуткује и не санкционише, иако је Европа дала огромну жртву на сламању Хитлерове Њемачке - рекао је Пузигаћа Срни.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да ЕУ натјера Хрватску, која је њена пуноправна чланица, да ријеши и статусна права Срба у Хрватској која се односе на враћање имовине, станарских, радних, пензионих права, те права из приватизације јавних предузећа у Хрватској.

Пузигаћа је указао да је Србима у Хрватској бесправно одузето 50.000 станова, да им није исплаћено 30.000 зарађених пензија прије рата у тој држави, али да ЕУ не жели да реагује на овакво понашање Хрватске.

Он је напоменуо да је Бошњацима и Хрватима у Републици Српској враћена сва имовина и станарска права, док су избјегли Срби из Хрватске годинама дискриминисани по том основу у Хрватској.

- У најновије вријеме Хрватска жели потпуно да уништи Србе намјером изградње одлагалишта радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори на граници са БиХ - додао је Пузигаћа.

На централној прослави такозваног дана побједе у злочиначкој акцији "Олуја" у Книну чуо се усташки поздрав "За дом спремни", који су узвикивали некадашњи припадници ХОС-а, јединице која и данас отворено слави насљеђе злочиначке Независне Државе Хрватске.