latinica  ћирилица
07/08/2024 |  09:58 | Аутор: СРНА

Жарковић: Неприхватљиво да Хрватска данас велича усташтво под окриљем ЕУ

Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић рекао је да је за српски народ крајње неприхватљиво и понижавајуће да Хрватска слави такозвани дан побједе у злочиначкој акцији "Олуја" величањем усташтва и то под окриљем ЕУ чија је пуноправна чланица.
Крсто Жарковић - Фото: РТРС
Крсто ЖарковићФото: РТРС

- За људски разум је несхватљиво да ЕУ нијемо посматра овакво понашање Хрватске која сваке године све више ради на величању усташтва и фашизма из времена Другог свјетског рата, којег су савремени свијет и Европа осуђивали - рекао је Жарковић Срни.

Жарковић указује да ЕУ, која баштини традицију слободе и демократије, има могућности да казни, односно прије свега да упозори Хрватску да то више не чини, јер тиме доводи у питање своје чланство у ЕУ.

- ЕУ то не чини, а свједоци смо да поред државног врха Хрватске и одређени амбасадори земаља ЕУ присуствују оваквим догађајима, а што је крајње неприхватљиво и за сваку осуду - закључио је Жарковић.

На централној прослави такозваног дана побједе у злочиначкој акцији "Олуја" у Книну 5. августа чуо се усташки поздрав "За дом спремни", који су узвикивали некадашњи припадници ХОС-а, јединице која и данас отворено слави насљеђе злочиначке Независне Државе Хрватске.