latinica  ћирилица
07/08/2024 |  08:03 | Аутор: РТРС

У Бијељини одржан Дан руске културе (ВИДЕО)

У сарадњи са СКУД-ом "Семберија" Град Бијељина организовао је Дан руске културе у склопу обиљежавања манифестације Пантелијски дани. Руски Ансамбл "Марошка" из Санкт Петербурга одржао је концерт којем је претходила изложба "Народи Русије" у Центру за културу.
Изложба "Народи Русије" у Центру за културу Бијељина - Фото: РТРС
Изложба "Народи Русије" у Центру за културу БијељинаФото: РТРС

Дан руске културе први пут је организован у Бијељини, и очекује се да та манифестација постане традиционална. Отворена је изложба "Народи Русије" и "Улога Црвене армије у ослобођењу Југославије".

- Црно-бијеле фотографије су се врло мало излагале, оне су из архива Министарства одбране Руске Федерације. На њима се могу видијети ријетки кадрови уласка војника Црвене армије у Београд, како комуницијарју са грађанима српске престонице. Друга изложба је у боји и приказује народне ношње народа Русије из различитих крајева - рекао је Јуриј Пичугин, савјетник за науку и културу у Руској амабасади у БиХ.

У оквиру Дана руске културе уприличена је и пројекција документарног филма "Мајка отаџбина зове", а на централном градском тргу ансамбл "Марошка" из Санкт Петербурга је одржао концерт као поклон граду Бијељина за крсну славу града Свети Пантелејмон.

У Центру за културу грађани Бијељине дегустирали су руске специјалитете и традиционални руски чај.