latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:37 ⇒ 07:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора: Изручење До Квона Кореји опет на чекању

Веће Врховног суда Црне Горе донијеће до краја недјеље одлуку да ли да се одложи изручење такозваног "краља криптовалута" Хјонг До Квона матичној земљи - Јужној Кореји, а по Захтјеву за заштиту законитости које је подигло Врховно државно тужилаштво.
Хјонг До Квон (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic) -
Хјонг До Квон (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic)

Тај Захтјев поднијет је 2. августа Врховном суду са приједлогом за одлагање извршења одлука Вишег суда у Подгорици и Апелационог суда о изручењу До Квона Јужној Кореји све до доношења одлуке вијећа Врховног суда, преносе Вијести.

Тужилаштво, на чијем је челу Милорад Марковић, тражило је да Врховни суд преиспита да ли је законита Вишег суда у Подгорици али и Апелационог суда, којом је утврђено да су испуњени услови да До Квон буде изручен Јужној Кореји, као и да се одбије његово изручење Сједињеним Америчким Државама.

- Предметним захтјевом је предложено да Врховни суд Црне Горе, сходно законским одредбама, одложи извршење одлука Вишег суда у Подгорици и Апелационог суда Црне Горе до доношења одлуке Врховног суда по подигнутом Захтјеву за заштиту законитости изјављеног на ове судске одлуке - рекли су у суду.

Подизање захтјева усљедило је дан након што је Апелациони суд Црне Горе потврдио 1. августа одлуку Вишег суда којом се дозвољава изручење До Квона матичној земљи, а одбија изручење САД-у.

Обе државе потраживале су До Квона због кривичних дјела превара са крипто валутама у вриједности од најмање 40 милијарди долара, а процјењује се да је толика штета причињена инвеститорима крахом његових криптовалута - Луна и Терра.

До Квон се већ мјесецима налази у Прихватилишту за странце и чека екстрадицију.

Он је у марту 2023. године ухапшен на подгоричком аеродрому са пословним партнером Чанг Јуном када су користећи фалсификоване пасоше, покушали да одлете за Дубаи.

Чанг Јун је, након што је издржао казну затвора у Спужу, 5. фебруара изручен Јужној Кореји, али та одлука је била лака јер га је само и потраживала матична земља.

Судови у Црној Гори су до сада више пута опречно одлучивали о захтјевима САД и Јужне Кореје за изручење До Квона, а вјероватно ће тај случај остати забиљежен као несвакидашњи јер је око исте правне ствари одлучивано чак седам пута.