latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел Кац позвао на "брзу елиминацију" новог вође Хамаса Јахје Синвара

Израелски министар спољних послова Израел Кац позвао је на "брзу елиминацију" новог лидера Хамаса Јахје Синвара, који је на тој позицији замијенио убијеног вођу Исмаила Ханијеа.
Израел Кац (Фото: EPA-EFE/Robert Hegedus) -
Израел Кац (Фото: EPA-EFE/Robert Hegedus)

- Именовање архитерористе Јахје Синвара за новог лидера Хамаса, који ће замијенити Исмаила Ханијеа, још један је убједљив разлог да га брзо елиминишемо и збришемо ову подлу организацију са лица земље - рекао је Кац на мрежи X, преноси Тајмс оф Израел.

Командант Хамаса у Појасу Газе, Јахја Синвар, именован је данас за политичког вођу те милитантне палестинске групе, а израелска војска га тражи од почетка рата у енклави због планирања напада 7. октобра.

Синвар (61) је провео 23 године у израелским затворима прије него што је пуштен 2011. године у оквиру размјене затвореника.

Тренутно се сматра најмоћнијим припадником Хамаса, након убиства Ханијеа, замјеника лидера групе Салеха ал-Арурија, који је убијен у Бејруту, и Мохамеда Деифа, војног команданта покрета.

Синвар се није појављивао у јавности од 7. октобра и налази се на америчкој листи опасних терориста.

Исмаил Ханије је убијен у реду у Техерану, а Иран и Хамас су обећали одмазду против Израела, ког сматрају одговорним за атентат.