latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вашингтон пост: Израел је одмах након убиства Ханијеа обавијестио САД

Израел је одмах након убиства политичког лидера милитантне групе Хамас, Исмаила Ханијеа, обавијестио Сједињене Америчке Државе да они стоје иза убиства, објавио је Вашингтон пост, позивајући се на три извора из Бијеле куће, који су говорили под условом анонимности.
Бијела кућа (Фото: EPA-EFE/YURI GRIPAS) -
Бијела кућа (Фото: EPA-EFE/YURI GRIPAS)

Према писању листа, званичници Бајденове администрације били су бијесни због одлуке да се убије Ханије, јер су се бринули да би то могло да поремети вишемјесечне преговоре о примирју у Гази.

Јахја Синвар, који се сматра организатором напада 7. октобра, замијенио је Ханијеа на мјесту политичког лидера Хамаса.

Аналитичари су примијетили да је, за разлику од Синвара, за кога се вјерује да се крије у тунелима испод Газе, Ханије живио у Катару и путовао у иностранство, чиме се продубљује питање зашто је Нетанијаху изабрао да убије лидера док је у Техерану.

- Зашто убити Ханијеа на начин који ће приморити Иранце да одговоре - упитао је бивши амерички изасланик у Израелу Денис Рос.

Лист наводи да су амерички званичници такође огорчени, јер их Израел није обавијестио прије него што је покренуо операције за убиство иранских команданта или команданата Хезболаха.

Анонимни израелски званичник којег цитира лист потврдио је да је телефонски разговор између премијера Бењамина Нетанијахуа и америчког предсједника Џоа Бајдена прошле недјеље био "напет".