latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:06 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Дванаести дан ОИ у Паризу - ватерполисти и кошаркашице Србије играју четвртфинала

Дванаестог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу српска атлетичарка Адриана Вилагош бацаће копље у квалификацијама, док ће Елзан Бибић трчати на 5.000 метара. На струњаче ће два српска рвача - Мате Немеш у категорији до 67 и Александар Комаров у категорији до 87 килограма грчко-римским стилом. Почињу и борбе таеквондиста, а већ у првој ће се наћи представник Србије Лев Корнеев. Кошаркашице Србије од 11.00 играју у четвртфиналу против Аустралије, а ватерполисти у 15.35 против Грчке.
Ватерполисти Србије (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Ватерполисти Србије (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

"Делфини" су, бар на папиру, најтежег могућег ривала у четвртфиналу добили пошто су заузели тек четврто мјесто у групи Б. Побиједили су само Јапан и Француску, а изгубили од Аустралије, Шпаније и Мађарске.

Грци су у групи А уписали четири тријумфа (од којих један након петераца) и један пораз. Надиграли су Румунију, Црну Гору, САД и Италију, а поразили су их само Хрвати. Велику помоћ добили су у последњем колу од Американаца, који су неочекивано савладали Хрватску и омогућили Грцима да остану на лидерској позицији.

      View this post on Instagram

A post shared by Olimpijski komitet Srbije (@oksrbije)

Ватерполисти Грчке су актуелни олимпијски вицешампиони и освајачи сребра на Светском првенству 2023 у Фукуоки. У финалу олимпијског турнира у Токију пре три године изгубили су баш од Србије, али су из посљедња четири међусобна дуела изашли као побједници.

Велики ривали су се ове године већ састали у два наврата и два пута су Грци били бољи - у јануару на Европском првенству у Хрватској и у фебруару на Свјетском првенству у Дохи, оба пута у борби за пласман од петог до осмог места.

Ако савладају Грке, "делфини" ће у полуфиналу играти против бољег из дуела Американаца и Аустралијанаца, од којих су једном већ изгубили у Паризу.

Ватерполисти, четвртфинале:

Сриједа:
Хрватска - Шпанија 14.00
Грчка - Србија 15.35
САД - Аустралија 19.00
Италија - Мађарска 20.35

Кошаркашице Србије против Аустралије - реприза четвртфинала из Рија

Кошаркашице Србије играју од 11.00 сати против Аустралије у четвртфиналу олимпијског турнира.

Србија је са двије побејде (над Порториком и Кином), поразом од Шпаније и пет освојених бодова заузела друго мјесто у групи А и четврто у генералном пласману, па је пред жријеб за четвртфинале завршила у шеширу Е и добила за противника Аустралију - селекцију из шешира Ф, шесту на обједињеној табели.

Аустралијанке су у групи Б, као и Српкиње, забиљежиле двије побједе и пораз, што је било довољно за друго мјесто. Савладале су Канаду и Француску, а изгубиле од Нигерије.

Данашње четвртфинале биће други дуел кошаркашица Србије и Аустралије ове године, пошто су у фебруару играле на истом квалификационом турниру за Олимпијске игре. Аустралијанке су бразилском граду Белему побиједиле резултатом 75:73.

Биле су кошаркашице из Аустралије боље и у групној фази Светског првенства 2022 на свом терену у Сиднеју (69:54), док су Српкиње славиле на квалификационом турниру за исто такмичење - у Београду неколико месеци раније (78:71).

Исти национални тимови већ су једном играли у четвртфиналу олимпијског турнира - у Рио де Жанеиру 2016. Србија је тада надиграла Аустралију са 73:71 и касније стигла до бронзане медаље.

Женска репрезентација Аустралије у својим витринама има пет олимпијских одличја - три сребра (2000, 2004, 2008) и две бронзе (1996, 2012).

Кошаркашице, четвртфинале:

Сриједа:
11.00 Србија - Аустралија
14.30 Шпанија - Белгија
18.00 Немачка - Француска
21.30 Нигерија - САД