latinica  ћирилица
06/08/2024 |  21:26 ⇒ 21:52 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал класичне музике у Требињу

Гала концертом у амфитеатру на брду Црквина у Требињу вечерас је отворен Међународни фестивал класичне музике "Мјузик енд мор самер фест" који је окупио свјетски познате музичаре из Европе, Азије, Америке.
Међународни фестивал класичне музике, Требиње - Фото: СРНА
Међународни фестивал класичне музике, ТребињеФото: СРНА

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је на отварању да овај фестивал окупља реномирана музичка имена, врсне педагоге и талентоване студенте музике, и доприноси стварању новог умјетничког израза у култури града Требиња.

Ћурић је истакао да је циљ Фестивала јака културна сарадња у региону и напредак који ће се рефлектовати и на друге области.

Он је подсјетио да Фестивал, осим концерата класичне музике, чине и музичке радионице на којима се остварује сарадња реномираних умјетника и младих музичких талената.

Директор Фестивала Татјана Ранковић рекла је да се нада да ће публика уживати у вечерашњем концерту, те навела да су на програму дјела Волфганга Амадеуса Моцарта, Јохана Штрауса, а наступиће и студенткиња из Кине и Гудачки квартет у извођењу професора музике.

Ранковићева је истакла да су сви учесници одушевљени Требињем, те нагласила да је амфитеатар у којем се одржава концерт са погледом на град јединствен и да има посебну спиритуалност.

Композитор и џез пијаниста Јонел Петрој рекао је да ће ове године наступити и неки нови музичари и да је амфитеатар на Црквини магичан и да су учесници одушевљени погледом на град.

У оквиру Фестивала који се одржава шести пут наступиће студенти, као и професори и ученици Музичке школе Требиње.

Фестивал "Мјузик енд мор самер фест" трајаће до 14. августа, а концерти ће бити одржани и у Културном центру Требиње, Музеју Херцеговине, требињском насељу Ластва, као и у Котору.

Генерални покровитељ фестивала је Кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Фестивал класичне музике у Требињу представља значајну манифестацију са великом посјетом публике из цијелог региона, а одржава се у оквиру "Требињског културног љета".