latinica  ћирилица
06/08/2024 |  20:25 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Дан руске културе у Бијељини (ФОТО/ВИДЕО)

У сарадњи са СКУД-ом "Семберија" Град Бијељина организовао је Дан руске културе у склопу обиљежавања манифестације "Пантелијски дани’’. Руски Ансамбл "Марошка" из Санкт Петербурга одржао је концерт којем је претходила изложба "Народи Русије" у Центру за културу.
Руски дани у Бијељини - Фото: РТРС
Руски дани у БијељиниФото: РТРС

"Дан руске културе" први пут је организован у Бијељини, и очекује се да та манифестација постане традиционална. Отворена је изложба "Народи Русије" и "Улога Црвене армије у ослобођењу Југославије".

- Црно бијеле фотографије су се врло мало излагале , то је из архива Министарства одбране Руске федерације. Могу се вдијети ријетки кадрови уласка војника Црвене армије, како комуницирају са грађанима Београда, старе српске престонице. Друга изложба је у боји и приказује народне ношње народа Рузсије из различитих крајева - каже Јуриј Пичугин савјетник за науку и културу у Руској амабасади у БиХ.

Радосав Остојић савјетник градоначелника Бијељине додао је да је ово лијеп начин да се обиљежавају и продубљују братске традиције два народа.

У оквиру Дана руске културе уприличена је и пројекција документарног филма "Мајка отаџбина зове", а на централном градском тргу ансамбл "Марошка" је одржао концерт као поклон граду Бијељина за крсну славу града Свети Пантелејмон.

- У склопу програма извешћемо не само бисере и ремек дјела народних пјесама и игара него ћемо извести и двије нумере српске- истакла је Надежда Полтаченко директор умјетнички руководилац ансамбла "Марошка".

У Центру за културу грађани Бијељине дегустирали су руске специјалитете и традиционални руски чај.