latinica  ћирилица
06/08/2024 |  20:09 ⇒ 20:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Паштровска гора: Пожар се приближио цркви Св. Стефана Дечанског

Крак пожара који прети Режевићима, стигао је на само стотинак метара од цркве Светог Стефана Дечанског која се налази на 2,5 километра од манастира Свети Спиридон, на Паштровској Гори.
Пожар (Фото: EPA-EFE/PANAGIOTIS PRAGIANNIS/илустрација) -
Пожар (Фото: EPA-EFE/PANAGIOTIS PRAGIANNIS/илустрација)

Монах Мелхиседек из ћелије Свети Стефан Дечански и десетак волонтера успјели су да зауставе ватрену стихију, али страхују шта се може десити ноћас и сутра, наводе "Вијести".

Они су у контакту са ватрогасцима из Будве, али су свјесни да због конфигурације терена не могу да рачунају на долазак возила.

- Ово је неприступачан терен и гашење пожара је могуће једино из ваздуха. На жалост, из Министарства унутрашњих послова су процијенили да се ради о шуми трећег степена, као и да пожар не пријети никоме и одбили су да интервенишу хеликоптером или авионом - рекао је отац Мелхиседек.

Он упозорава да се пожар шири ка цркви Светог Илије и Св. Спиридону и да се може спустити ка селу Рађеновићи.

- Против ватре смо се борили уз помоћ десетак напртњача које је обезбиједила Месна заједница Свети Стефан. Плашим се да то неће бити довољно уколико се ватра разбукти - додаје он и апелује на одговорне да што прије упуте хеликоптер или авион на овај терен како би се спријечила катастрофа огромних размјера.

Он уједно позива и људе добре воље да им се придруже како би се заштитила црква али и бројне животиње које су ту смјештене.