latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:33 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

По чијем налогу ради Мајкл Марфи? РТРС писао Стејт департменту (ВИДЕО)

Након готово свакодневних саопштења америчке амбасаде у Сарајеву, против институција Републике Српске и њеног руководства, писали смо америчком Стејт Департменту. На њихову вашингтонску адресу послали смо десет конкретних питања.
Питања за Стејт департмент - Фото: РТРС
Питања за Стејт департментФото: РТРС

Између осталог, питали смо има ли амбасадор Мајкл Марфи смјернице САД за свој политички ангажман у БиХ или наступа самоиницијативно. Интересовало нас је и да ли се и други амерички амбасадори мијешају у унутрашње односе земље у којој службују.

На наших десет постављених питања, добили смо тек кратак одговор.

Хиљаду ЗАШТО, ниједно конкретно ЗАТО. Тако званични Вашингтон одговара на јасно дефинисана питања наше Телевизије о раду свога амбасадора у БиХ. Готово свакодневно из америчке амбасаде у Сарајеву стижу саопштења у којима критикују Републику Српску и њено руководство. И постављају питања. А онда смо и ми одлучили да питамо. Десет питања послали смо Стејт департменту.

Ово су само нека од њих.

- Да ли је амбасадор Марфи добио конкретне смјернице од Стате департмента за свој политички ангажман у Босни и Херцеговини или су ове иницијативе самосталне?

- Да ли постоје слични примјери да су се други амерички амбасадори, на сличан начин, ангажовали у политичким питањима земаља домаћина и какви су били исходи тих ангажмана?

- Како Стејт департмент САД обезбјеђује да активности амбасадора Марфија у Босни и Херцеговини остану у границама међународних дипломатских норми и да се не мијешају у унутрашње ствари земље?

Интересовало нас је, између осталог, и како Амбасада планира да се позабави са свим потенцијалним контроверзама политичког ангажмана амбасадора Марфија. На свих наших десет питања, из Стејт Департмента стигао је дипломатски одговор у тек неколико редова простопроширене реченице.

- Амбасадор Марфи је, као и сви амерички амбасадори, лични представник предсједника Сједињених Држава. Он има пуно повјерење Владе Сједињених Америчких Држава у извршавању своје мисије у Босни и Херцеговини, да би помогао у унапређењу интеграције БиХ у евроатлантске институције; бранити територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине; супротстављање антидејтонским активностима и борба против корупције - наведено је у одговору.

Занимљиво, и прије него што је Стејт Депертмент послао одговор, помоћник америчког државног секретара Џејмс Обрајан експресно је на друштвеној мрежи Икс дао подршку Марфију.

- Посљедњих седмица видјели смо честе тврдње да амерички амбасадор у Сарајеву можда дјелује по личном плану. Заправо је сасвим супротно. Амбасадор Марфи, као и сви амерички амбасадори, лични је представник предсједника САД - истакао је Обрајан.

Након свега, на низ питања остали смо без одговора - зашто се Марфи и америчка амбасада у БиХ мијешају у политички живот код нас и свакодневним саопштењима покушавају да отворено креирају јавно мњење, као мало гдје у свијету. Да ли се и из овог штурог одговора може закључити - да је Марфи представник америчког предсједника који ће након мандата остати упамћен по бројним гафовима?

Да амерички амбасадор има мисију увлачења БиХ у НАТО, чему се Република Српска противи? Да брани територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, покушајима одузимања имовине Српској? И да штити суверенитет, мијешањем у унутрашње ствари БиХ? У мало ријечи, много парадокса!