latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:31 ⇒ 19:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Курти жели да изазове сукобе прије избора у САД, јер му вријеме истиче

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да уочи предсједничких избора у САД изазове сукобе, јер му вријеме полако истиче и да провокацијама жели да окрене НАТО против Србије.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

- И веома је нервозан, тешко је нашем народу на Косову и Метохији. Његова политичка позиција није онако једноставна као што је била прије, рецимо, двије године - рекао је Вучић, одговарајући на питање да ли би отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици могло да доведе до ескалације насиља.

Вучић је истакао да упад косовске полиције у објекте Поште Србије на сјеверу КиМ није резултат политике већ насиља.

- Ми имамо потписане споразуме око пошта и телекомуникација, који су као што видите и по ријечима Квинте, брутално кршени и срушени. Е сад, зашто они не реагују оштрије? Јасно вам је зашто, зато што чувају своје чедо. Али ја се надам да ће сутра реаговати КФОР како треба, да ће у складу са свим оним што су говорили претходних дана затворити мост, и спријечити најезду Албанаца - рекао је Вучић.

Додао је да је видео да је бивши градоначелник јужног дијела Косовске Митровице Агим Бахтири по налогу Куртија заказао скуп као контрамитинг у односу на српски који је заказан са друге стране моста.

- Вјерујем да ће КФОР успјети да обезбиједи мир и сачува српске главе. И надам се да нас неће доводити у позицију у којој морамо да реагујемо, јер би то било катастрофа за нас - рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора да буде рационална, озбиљна и чврста у свом опредјељењу да сачува КиМ у оквирима својих граница.

Одговарајући на питање како коментарише то што су се јуче у Хрватској на прослави Олујео чуле усташке пјесме и поздрави као и прелет борбених авиона Рафал Вучић је рекао да то није изненађујуће нити нешто ново.

- Ми ћемо са Хрватима морати да градимо боље односе у будућности, што прије сједнемо и разговарамо утолико боље. Да ли ће то бити лак и једноставан процес? Неће. А да ли ћемо да им се извињавамо за злочине у Јасеновцу или да ћутимо по том питању - и то такође нећемо - рекао је Вучић.

Када су у питању прелети Рафала Вучић је рекао да Хрватска има право да се хвали својим половним Рафалима.

- Ми ћемо можда моћи и новим Рафалима да се хвалимо. Видјећемо, ако потпишемо тај уговор - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је скоро сигуран и да ће ситуација на Блиском истоку ескалирати.

- Велики је стратешки сукоб између САД и Кине и они морају да мијењају свој стратешки и тактички приступ у односу према Кини, јер је Кина већ у Западном Пацифику успела да успостави готово равнотежно стање у односу на САД - рекао је Вучић.

Додао је да мисли да САД више него било ко покушава да заустави ескалацију сукоба на Блиском истоку, јер им у овом тренутку то не одговара.

Додао је да сукоби изазивају нестабилности на тржишту енергената и да Србија мора да обезбиједи довољне количине гаса и угља и не може да зависи од угља који сама копа.