latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:30 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Појединим бошњачким политичарима ништа није свето, па ни помен за убијене Србе у Пребиловцима (ВИДЕО)

Појединим бошњачким политичарима ништа није свето, па ни помен за убијене Србе у Пребиловцима. Тако се Елмедин Конаковић понадао да у Пребиловцима неће бити потпредсједника Владе Србије Александра Вулина, након што није одобрио његов долазак хеликопетром. И не само то, Конаковић каже да би Вулину трајно забранио долазак у БиХ, и њему, али и многим другима.
Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима - Фото: РТРС
Храм Васкрсења Христовог у ПребиловцимаФото: РТРС

Конаковић би, каже, радо многим званичницима Србије трајно забранио улазак у БиХ. Први је на мети био Александар Вулин, који је за Конаковића непожељан. Дозволу да хеликоптером јуче дође у Пребиловце, од Конаковића није добио, али је на обиљежавање страдања Срба данас стигао.

Мала подлост која је трајала један дан, прокометарисао је Вулин у Пребиловцима Конаковићев неуспио покушај.

- Није добра порука за једну државу да се показује само у некаквим забранама. Ми поштујемо БиХ, волимо Републику Српску. Нисам прекршио ниједан закон да би морао да размишљам о томе. Али, има једна ружнија и гора ствар. Конаковић је рекао, он је хтио да иде на тамо неко обиљежавање. Тамо неко обележавање и и 1.000 закланих пребиловчана, 600 жена и дјеце, једно од најсветијих мјеста за српски народ. Замислите да ја кажем иде Конаковић на тамо неко обиљежавање у Сребреници - каже Вулин.

Конаковић је реметилачки фактор, који не поштује уставне надлежности сопствене земље, упозорава српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

- Конаковић својата БиХ и најбоље осликава како то, према бошњачком рецепту, треба да функционише БиХ. Осим тога и Конаковић је, као и други бошњачки политичари, тај који нарушава добросусједске односе и тражи за БиХ поштовање које није у стању исказати другима. А онда их, у том њиховом подухвату приватизације институција БиХ, подстичу и поједини странци, саучествујући у правој отимачини уставних права Срба и Хрвата, хранећи како мржњу, тако и тежњу за својатањем заједничке БиХ од стране бошњачке политике - рекла је Жељка Цвијановић српски члан Предсједништва БиХ.

Забрана Александру Вулину да дође у Пребиловце цивилизацијски је и морални понор за који нема оправдања ни праштања, каже предсјендик Народне скупштине Ненад Стевандић. За минстра безбједности Ненада Нешића, овај дипломатски гаф био је очекиван. Наводи да се Конаковић понаша као пироман политичких односа и унутар БиХ, и са сусједима, прижељкујући нови пожар који би отјерао Србе из БиХ.

- Жао ми је што Конаковић, умјесто да буде проевропски политичар, као што се у почетку представљао, очигледно је јастреб који се бори за бираче не бирајући ни методе ни ријечи како да пошаље лошу поруку српском народу - истиче Ненад Нешић министар безбједности у Савјету министара БиХ.

И ово је доказ да су вербална залагања за добре односе у региону неискрена, упозорава и посланик у Представничком дому БиХ Мирослав Вујичић.

- Ово је, слободно могу рећи, дипломатски скандал. Нажалост, није први, а сигурно ни посљедњи. Бошњачки политичари више пута су показали да им је Србија највећи проблем, што је бесмислено. Из Србије смо само добијали поруке подршке Дејтону и ништа друго - рекао је Мирослав Вујичић посланик СНСД у Представничком дому БиХ.

Због понашања Елмедина Конаковића, Србија је још синоћ упутила протестну ноту БиХ. Да ли је било паметно, због острашћености једног политичара, ризиковати добре односе БиХ и Србије?