latinica  ћирилица
06/08/2024 |  17:12 ⇒ 20:50 | Аутор: Агенције

ИДФ: Хезболах лансирао више од 30 ракета; Израелски ратни авиони пробили звучни зид изнад Бејрута (ВИДЕО)

ИДФ је саопштио да је у ваздушном удару елминисан официр Хамаса задужен за кријумчарење оружја. Хезболах је лансирао више од 30 ракета на сјевер Израела. Израелски ратни авиони прелијетали су ниско изнад Бејрута, пробијен је звучни зид, тврде очевици. Четворица погинулих у израелском удару на југ Либана, седморо повријеђених у нападу дроном на сјевер Израела. Либански шеф дипломатије каже да власти покушавају да спријече "одговор Хезболаха који би започео шири рат". Нереди у војној бази у Тел Авиву, ученици вјерске школе протестују против регрутације.
Хезболах испалио ракете на Израел (фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Хезболах испалио ракете на Израел (фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Јахја Синвар именован за новог шефа Хамаса

Палестинска група Хамас именовала је за свог новог вођу Јахју Синвара након атентата на Исмаила Ханијеа у Техерану.

Хезболах лансирао више од 30 ракета на сјевер Израела

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је либанска милитантна група Хезболах вечерас лансирала више од 30 ракета на сјевер Израела.

ИДФ наводи да је први бараж од око 20 ракета био усмјерен на сјеверну Голанску висораван и да су све погодиле отворена подручја, док је касније 10 ракета испаљено на сјевер Израела у близини границе са Либаном, од којих је поједине оборила израелски систем противваздушне одбране "Гвоздена купола", а да су неке изазвале пожар, док повријеђених није било.

Шеф Хезболаха: Одговор Израелу ће бити снажан и ефикасан

Шеф Хезболаха Хасан Насралах поручио је да ће одговор групе на израелске нападе бити снажан и учинковит.

Израелски ратни авиони пробили звучни зид изнад Бејрута

Израелски ратни авиони су прелijетали ниско изнад Бејрута, а очевици тврде да су могли да виде летjелице голим оком, као и да су пробиле звучни зид.

Инцидент се догодио неколико минута прijе почетка говора вође либанског Хезболаха Саједа Хасана Насралаха, којим је обиљежено недјељу дана од убиства војног командата ове групе Фуара Шукра у израелском нападу на јужна предграђа Бејрута.

Број убијених Палестинаца у сукобима на Западној обали порастао на 11

Број убијених Палестинаца у сукобима на Западној обали порастао је на 12, преносе палестински медији.

Израелске снаге убиле су најмање четири особе у Џенину на окупираној Западној обали после ноћашњих сукоба у близини Тубаса, близу границе са Јорданом, саопштили су медицински извори.

Седам Палестинаца, од којих двоје теже, је повријеђено.

Борељ: Блиски исток на ивици рата непознатих размјера, спријечити нову катастрофу

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ упозорио је да је Блиски исток на "ивици рата непознатих размјера" и позвао да се спријечи "још једна катастрофа".

Борељ је на друштвеној мрежи Икс навео да је пут за напредак заснован на консензусу за хитан прекид ватре у Гази и поручио да ће одговарати сви који "стоје на путу ка деескалацији".

Ирачка влада осудила све акције које циљају базе и дипломатске мисије у земљи

Ирачка влада осудила је све, како је навела, ''непромишљене акције'' које циљају ирачке базе, дипломатске мисије и испоставе коалиције предвођене САД.

Багдад је навео да такође ''категорички'' одбацује било какве нападе споља или изнутра који за циљ имају ирачке интересе.

У јучерашњем ваздушном нападу на војну базу у Ираку повријеђено је најмање петоро припадника америчког особља, од којих један теже.

Није познато да ли је напад повезан са пријетњама Ирана да ће узвратити због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханија у Техерану прошле недјеље.

Напад дроном на сјевер Израела, седморо повријеђених

Седам људи је хоспитализовано након што је дрон ударио на ауто-пут 4 у близини града Мазра у западној Галилеји на сјеверу Израела.

Један од рањених, који је стигао са повредама гелера, у критичном је стању, рекао је портпарол болнице.

Двојицу немају тјелесне повреде, али се лијече се од напада акутне анксиозности.