latinica  ћирилица
06/08/2024 |  17:09 ⇒ 18:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 120 људи преминуло од топлотног удара у Токију у јулу

Више од 120 људи преминуло је од топлотног удара у главном граду Јапана, Токију, у јулу када је просјечна температура у земљи достигла рекордне вриједности, а упозорења на врућине била су на снази већи дио мјесеца, саопштиле су данас јапанске власти.
Врућина (Илустрација: Д.С. Кодар) - Фото: РТРС
Врућина (Илустрација: Д.С. Кодар)Фото: РТРС

Више од 37.000 људи лијечено је у болницама од топлотног удара широм Јапана од 1. до 28. јула, рекли су званичници, пренио је АП.

Према јапанским медицинским службама, велики број од 123 особе преминуле од топлотног удара биле су старије особе.

Како се наводи, само двије особе су преминуле на отвореном простору, а већина умрлих није користила клима-уређаје, упркос томе што су их инсталирали.

Ово је највећи број смртних случајева у Јапану од топлотног удара након што је у Токију у јулу 2018. године било забиљежено 127 смртних случајева.

Просјечна температура у Јапану у јулу ове године била је за 2,16 степени Целзијусових виша од просека у посљедњих 30 година, што је најтоплији јули од када је Јапанска метеоролошка агенција почела да води евиденцију 1898. године.

У већем дијелу Токија и западног Јапана данас је на снази упозорење на високе температуре, а у центру Токија је измерена температура од око 34 степени.

Метеоролози предвиђају температуре од 35 степени и више у Јапану током овог мјесеца.