latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:59 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Тужилаштво тражи строжију казну за погибију брачног пара Хршум

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске затражило је изрицање строжије казне Амиру Кујовићу (40) из Сарајева, који је неправоснажно осуђен на осам година затвора, за изазивање саобраћајне несреће у којој су погинули супружници Данијела (42) и Дарио Хршум (50) из Пала, те тешко повријеђена његова сапутница Амина Рондић.
Страдање породице Хршум - Фото: РТРС
Страдање породице ХршумФото: РТРС

Одбрана оптуженог сматра да је казна превисока те тражи укидање пресуде.

- Предлажем да се првостепена пресуда преиначи и да се оптуженом изрекне строжа казна, у складу са законом. Сматрамо да првостепени суд није на одговарајући начин цијенио олакшавајуће и отежавајуће околности - рекао је Бранко Митровић, републички тужилац.

Као олакшавајућа околност, додаје Митровић, оптуженом је узета животна доб, а дјело је починио са 36 година, што је средња доб. Нагласио је да на страни оптуженог првостепени суд није пронашао ниједну отежавајућу околност и са тим тужилаштво не слаже.

Оптужени Амир Кујовић се није појавио пред Врховним судом Републике Српске.

Његов адвокат Бојан Веселиновић сматра да није утврђен стварни разлог који је довео до несреће, као и да је изречена казна у првостепеној пресуди превисока.

Према оптужници несрећа коју је изазвао Кујовић десила се 11. августа 2020. година на магистралном путу Пале-Љубогошта.

Како се наводи он је пијан возио мерцедес неприлагођеном брзином од 75 километара на час гдје дозвољена брзина 60 километара на час те је прешао у лијеву саобраћајну траку. Додаје се да је том приликом ударио у ауди А3 којим је управљао Дарио Хршум, крећући се из Љубогоште ка Палама. Усљед судара ауди је слетио с коловоза и у њему су погинули Дарио и Данијела Хршум.

У оптужници се наводи да је Кујовић у вријеме несреће био без важеће возачке дозволе, а у крви му је измјерено 0,41 g/kg алкохола.