latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:41 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Зворник: Са краљевог моста послате поруке мира, заједништва, љубави и поштовања (ВИДЕО)

На мосту краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник, данас су одржани традиционални сусрети руководстава ова два града и послате поруке мира, заједништва и поштовања.
Зворник - манифестација - Фото: СРНА
Зворник - манифестацијаФото: СРНА

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић истакао је да мостови треба да спајају, а не да раздвајају, те да су данашњим сусретом наглашени заједништво и сарадња.

- Протеклих неколико година реализовали смо више значајних пројеката. Између осталог, реконструисан је мост краља Александра, који повезује лијеву и десну обалу ријеке Дрине, на којем данас стојимо, а побољшана је и сарадња у области туризма и културе - навео је Ивановић.

Предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да се са задужбине краља Александра Првог Карађорђевића шаљу поруке мира, који је данас највише потребан с обзиром на дешавања у свијету.

- Надам се да ће што прије почети реконструкција моста у Каракају, како би се преко њега успоставио теретни саобраћај - додао је Јевтић, те изразио задовољство најавом министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Горана Весића да пројекат изградње брзог пута Лозница-Шабац буде употпуњен дионицом до Малог Зворника.

Сусрет на мосту руководстава Зворника и Малог Зворника, који симболизује заједништво и сарадњу, има и туристички карактер.

Директор Туристичке организације Зворник Ивана Ђокић Милановић рекла је да је овом и другим туристичким активностима увезана туристичка понуда Зворника и Малог Зворника.

Она је навела да је сарадња са Туристичком организацијом општине Мали Зворник подигнута на виши ниво, користећи први долазак краља Александра Првог Карађорђевића у Зворник када је обећао да ће градити мост преко Дрине за потребе ових локалних заједница.

- Прије овог сусрета на мосту одржали смо тематску шетњу `Стопама краља Александра Карађорђевића` од Цркве Светог Јована Крститеља до зграде трговца Станка Николића, гдје је краљ Александар разговарао са тадашњим Зворничанима, па преко краљевог моста до подземног града Карађорђевића - рекла је Милановићева и додала да је у шетњи учествовао велики број грађана.

Овогодишњу манифестацију "Људи и мостови", која се одржава у оквиру манифестације "Зворничко љето", употпунили су наступи оркестра и малог хора Музичке школе "Војин Комадина" из Зворника и музичке групе и фолклорне секције Библиотеке "17 септембар" из Малог Зворника.

На мосту су свој таленат представили и млади сликари из сликарске радионице "Палета", док је Удружење жена из Малог Зворника представило ручне радове, разна јела и старе ескпонате.