latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:26 ⇒ 19:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је Тим Валц, избор Камале Харис за потпредсједника

Потпредсједница САД и највјероватнији кандидат Демократске странке за предсједника Камала Харис потврдила је данас својим присталицама да је изабрала гувернера Минесоте Тима Валца (60) за свог кандидата за потпредсједника на новембарским предсједничким изборима.
Тим Валц (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW, илустрација) -
Тим Валц (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW, илустрација)

Харис и Валц ће се на новембарским изборима, уколико она буде изабрана за предсједничког кандидата демократа, суочити са републиканским предсједничким кандидатом Доналдом Трампом и његовим кандидатом за потпредсједника, сенатором из Охаја Џеј Ди Венсом.

Валц је први пут изабран за гувернера америчке државе Минесоте 2018. године, а затим је поново изабран на ту функцију 2022.

Под његовим вођством, у Минесоти су посљедњих година усвојени бројни прогресивни закони, као што су они о универзалним школским оброцима, легализацији марихуане, заштиту права на абортус и мјере за контролу оружја, пренио је Гардијан.

Прије него што је ступио на јавну функцију, Валц је био професор у Манкату у Минесоти, предавао је географију средњошколцима.

Такође је служио у Националној гарди 24 године, сада је шеф Асоцијације демократских гувернера.

Одрастао је у малом граду Небраска, ожењен је и има двоје дјеце.

Према анкети Њујорк Тајмса/Колеџа Сијена, објављеној 25. јула, Трамп има предност са 48 одсто подршке бирача, док Харис има подршку од 46 одсто.

Према анкети почетком јула, Трамп је имао подршку од 49 одсто, а амерички предсједник Џозеф Бајден, који се 21, јула повукао из кампање за реизбор, имао је 41 одсто подршке.