latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:13 | Аутор: СРНА

Љубојевић: Уставни суд нема легитимитет док у њему сједе стране судије

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић истакла је да крњи Уставни суд БиХ нема легитимитет да одлучује о било чему док у њему сједе стране судије, а при том нема судија једног конститутивног народа - Срба.
Ања Љубојевић - Фото: РТРС
Ања ЉубојевићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише захтјев бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ упућен Уставном суду БиХ у вези са Законом о имунитету Републике Српске, Љубојевићева је рекла да што се тиче бошњачких иницијатива и сталних оспоравања свега у Српској, показало се да сви њихови пропали покушаји имају један циљ, а то је да преко странаца руше аутономију Српске.

- Бошњаци су приватизовали Уставни суд и стално користе тај инситут као начин обрачуна са Српском. Мржња према Републици Српској јача је од разума и зато стално раде против Српске и блокирају све што могу како би Српској направили неку штету - истакла је Љубојевићева.

Она је појаснила да постоје јасне процедуре, закони и одлуке које је донијела Народна скупштина и то је за Републику Српску најбитније.

- Одлуке окупираног крњег Уставног суда који дјелује као страно политичко тијело наклоњено бошњачким структурама на територији Републике Српске немају значај, па самим тим и овакве иницијативе постају сувишне и никога не занимају - констатовала је она.

Љубојевићева је нагласила да Бошњаци сваким својим потезом све више урушавају БиХ, а упорно оптужују Републику Српску да она то чини.

- Подсјетићу само да су Бошњаци ти који мјесецима држе блокиран Дом народа и заустављају све процесе и потребне реформе, док су им уста пуна БиХ и држе се за њу као пијан плота, док је на све начине руше - рекла је Љубојевићева.

Бошњачки делегати Шефик Џаферовић, Џенан Ђонлагић, Џемал Смајић и Сафет Софтић поднијели су крњем Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање спора са, како су навели, ентитетом Република Српска и Народном скупштином Српске у вези са Законом о имунитету Републике Српске који је усвојен на 13. сједници парламента Српске у априлу.

Уз захтјев су доставили и приједлог за одређивање привремене мјере до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.