latinica  ћирилица
06/08/2024 |  15:49 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Добој: За локалне изборе евидентирано 19 политичких субјекта (ВИДЕО)

Град Добој један је од градова у којима ће се на предстојећим локалним изборима примјењивати нове технологије. За октобарске изборе у овом граду уписано је 62 605 бирача, који ће гласати на 106 бирачких мјеста.
Добој ГИК - Фото: СРНА
Добој ГИКФото: СРНА

За предстојеће локалне изборе у изборној јединици Добој регистровано је 19 политичких субјеката. На изборима ће учествовати 15 политичких странака, два независна кандидата и двије коалиције.

Поступак жријебања је обављен, а град Добој пилот је пројекат међу осталим градовима и општинама у БиХ. На појединим бирачким мјестима у Добоју примјењиваће се нове технологије.

- Аутоматска идентификација бирача и аутентификација. То значи да ће грађанима бити олакшано, у смислу да се лакше идентификују и да лакше остваре своје право. Централна изборна комисија одређује која су то бирачка мјеста и који ће бити број, ми само знамо да би то требало бити између 20 и 30 бирачких мјеста - истакао је Ненад Палексић предсједник Градске изборне комисије Добој.

Новина је и то да ће Централна изборна комисија именовати предсједнике и замјенике бирачких одбора. С обзиром да право на додјелу мјеста у бирачким одборима имају само субјекти који су на претходним изборима добили одборничка мјеста у локалном парламенту.