latinica  ћирилица
06/08/2024 |  15:07 | Аутор: СРНА

Мјештани Доње Суваје и данас протестују на извору Уне

Са данашњег протесног окупљања у мјесту Доња Суваја код Срба у Хрватској мјештани су упутили хитан позив да буде заустављена изградња хидроелектране на извору ријеке Уне, потврђено је Срни из Удружења "Уна".
Протести у Доњој Суваји - Фото: СРНА
Протести у Доњој СувајиФото: СРНА

Из овог удружења навели су да је локално становништво одлучно против овог пројекта, који угрожава непроцјењиву природну баштину.

- Сваки облик деструкције у овом заштићеном подручју, које је у сусједној земљи национални парк, потпуно је неприхватљив. Апелујемо на премијера Андреја Пленковића да употријеби сва своја овлаштења како би заштитио ријеку Уну и обезбиједио очување овог драгоцјеног екосистема за будуће генерације - поручили су из Удружења.

Они су истакли да су радови обустављени у четвртак, 1. августа, али да ће се грађани окупљати сваки дан како би спријечили да буду настављени.

- Имамо информације да у четвртак, 8. августа, на терен треба да изађе инспекција. Убијеђени смо да су радови нелегални. Наш циљ је да држава постане свјесна колико је богатство ријека Уна и да је заштити - рекли су из Удружења.

Они су истакли да имају јаку подршку невладиних организација, те да желе да овај проблем буде ријешен.