latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:57 | Аутор: РТРС

Нешић: Конаковић шаље лошу поруку Србији и Србима у БиХ

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је Срни да министар иностраних послова Елмедин Конаковић, покушајем спречавања потпредсједника Владе Србије Александра Вулина да дође на помен српским жртвама у Пребиловцима, нарушава дипломатске односе и шаље не само лошу поруку Србији, већ и Србима у БиХ.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Конаковић је, нажалост, постао брука и срамота БиХ. Његово понашање и његови поступци приличе вођи навијачких група, а никако министру иностраних послова - рекао је Нешић.

Према његовим ријечима, жалосно је да младог човјека у његовом послу води искључиво мржња према Србима и свему што је српско.

- Замислите ту злобу, пакост, да не дозволите неком да дође у БиХ хеликоптером како би се поклонио сјенима жртава усташког злочина у Пребиловцима, а при томе знате да он може доћи и аутом? Понаша са као фрустрирани планер реда вожње, а не као министар иностраних послова - нагласио је Нешић.

Констатујући да би министар иностраних послова у Савјету министара требао знати да у БиХ живи и српски народ, Нешић је додао да би Конаковић требало да зна и да су усташе у Пребиловцима побиле 2.000 људи и да је то свето мјесто за српски народ.

- Можете ли замислити хајку каква би настала да смо ми некада забранили да неко дође на обиљежавања страдања Бошњака? То је нецивилизацијски и примитивно - рекао је министар безбједности у Савјету министара.

Он је оцијенио да се Конаковић, од миљеника Запада, модерног и умјереног политичара, етаблира као јастреб, радикални политичар који све више постаје проблем онима који су га довели на власт.

- Можда је срећан јер је забранио један прелет, али је резервисао и себи слијетање и приземљење - оцијенио је Нешић.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин спријечен је јуче да присуствује обиљежавању 83 године од злочина над Србима у Пребиловцима, јер власти на нивоу БиХ нису одобриле прелет преко БиХ.

Министарство спољних послова Србије упутило је ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара, изражавајући незадовољство због спречавања Вулина да посјети Пребиловце. У протестној ноти је наглашено да та одлука несумњиво представља кршење добросусједске дипломатске праксе.