latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:37 ⇒ 13:40 | Аутор: РТС

Вучевић: Курти жели КиМ без Срба, међународна заједница прећутно дозвољава

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је поводом хапшења петорице Срба и затварања филијала Пошта Србије да је веома забринут за судбину народа на Косову и Метохији као и да је незадовољан реакцијом међународне заједнице, пише Танјуг, а преноси РТС.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE)

- Веома сам забринут за судбину народа на Косову и Метохији. Незадовољан сам реакцијом међународне заједнице, јер мислим да добар дио њих прећутно дозвољава да Аљбин Курти ради то што ради, јер да не дозвољавају, санкционисали би га - рекао је Вучевић.

Он је рекао да су прије два дана ухапсили петорицу Срба у Поморављу и да су се "сад сјетили да су ти људи починили наводне злочине 1999. године".

- Гађају нам сваку породицу. Курти нам је забранио храну, лијекове, одузео бензинске пумпе, дио елетроенергетског система, нападао домове здравља и амбуланте. Сада нам је забранио и пошту, претходно Поштанску штедионицу. Још само школе и обданишта. И онда ће тобоже завладати ред и поредак онога што они зову Косово, а ми кажемо покрајина Косово и Метохија - рекао је Вучевић.

Он је додао да је циљ потпуног безакоња и терора над Србима да Косово и Метохија буду потпуно етнички очишћени од њих.

- Желе да Срби остану у енклавицама, као у резерватима. Ваљда ће се неко из међународне заједнице пробудити. Ми имамо само могућност да политички реагујемо, све остало нас води у сукобе и рат. Курти то и жели, јер зна да не бисмо ратовали против њега, већ против НАТО. То је његов циљ и очигледно има подршку дијела међународне заједнице, на срамоту цијеле Европе - оцијенио је Вучевић.

Он је додао да је пошта дио договора из 2013. и 2015. године, из Брисела.

- То је фестивал демократије и људских права. За све, сем за Србе. Кад су Срби у питању онда нема неповредивости граница и нема споразума који су прихваћени. Надам се да ћемо имати политичке мудрости и снаге да сачувамо наш страдални народ на Косову и Метохији - закључио је Вучевић.