latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:28 | Аутор: sputniknews.com

Шојгу: Запад се грдно вара ако мисли да може да увуче Русију у дуги преговарачки процес о Украјини

Ако Запад мисли да може да увуче Русију у дуги преговарачки процес о Украјини и одигра сценарио чији је циљ да Москва постепено изгуби иницијативу на бојном пољу – онда се грдно вара, рекао је секретар Савета безбједности Русије Сергеј Шојгу.
Сергеј Шојгу (фото: архива/EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Сергеј Шојгу (фото: архива/EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Изгледа да је Кијеву вријеме да размисли о цијени "добрих услуга" Запада и да почне да мисли о интересима свог народа. Међутим, ми нажалост, видимо да се дешава супротно - оцијенио је Шојгу.

Он је напоменуо да "Европљани поново на све могуће начине ометају постизање стварног напретка у рјешавању украјинске кризе, износећи неприхватљиве иницијативе у духу копенхагенског или швајцарског формата".

- Илузије кијевског режима да ће Европљани организовати за Кијев нови мировни самит на којем ће се сви њихови унутрашњи проблеми ријешити сами од себе, скупо коштају народ Украјине. Прозор могућности за Украјину се сужава. Избор је на украјинском народу - поручио је Шојгу.

Он је указао да ситуација дјелимично подсјећа на Берлински конгрес 1878. године када су европске силе дипломатским маневрима покушале да пониште већину достигнућа Русије стечених током рата са Турском.