latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:09 | Аутор: РТРС

Селак у Пребиловцима: Молимо се за мир и не заборављамо

У Пребиловцима се обиљежавају Свети пребиловачки и свехерцеговачки мученици и 83. годишњица једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом.
Помен у Пребиловцима - Фото: Уступљена фотографија
Помен у ПребиловцимаФото: Уступљена фотографија

Обиљежавању присуствује и предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.

- Не знам народ којем су кости разасуте као што је наш српски, не знам ни толико села која су спаљена и расељена као што су српска, а не знам ни има ли неки народ оволико воље за опстанком и животом као што је има српски. Пребиловци су мјесто и туге и страдања, али и мјесто нашег васкрсења у небо. Пребиловци су симбол српског опстанка, опоравка и православног живота - изјавио је Селак у Пребиловцима.

Он је додао да су наша љубав и поштовање према другима и другачијима увијек били одлика српског народа.

У Пребиловце је стигао и потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин којем су покушали да забране улаз у БиХ.

- Након Првог свјетског рата пребиловчани су молили српску војску да не похапсе комшије Хрвате који су починили злочине над Србима, надајући се да се ти злочини никада неће поновити. Од истих тих комшија дочекали су ново страдање 1941. године. Ријетки су преживјели. Ни српским костима нису дали мира па су их 1992. године дигли у ваздух. Данас смо овдје да се помолимо за мир и нормалан живот, за боље сутра свих нас - поручио је Селак.

Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима служили су Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, митрополит захумско-херцеговачки Димитрије, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, владика буеносајрески и јужно-централно амерички Кирило, владика будимљанско-никшићки Методије, митрополит њемачки Григорије и митрополит михаловско-кошицки Георгије.