latinica  ћирилица
06/08/2024 |  12:45 ⇒ 12:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Курти наставља да прогони Србе, жели етнички чисто тзв. Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је упад тзв. Косовске полиције у филијале Поште Србије на сјеверу Косова и Метохије наставак прогона српског народа на КиМ од стране Аљбина Куртија и привремених институција у Приштини.
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Петар Петковић (фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

- Антисрпска политика Аљбина Куртија се своди на то да се створи етнички чисто тзв. Косово и све што Курти ради у посљедње двије године чини управо да дође до протјеривања Срба са простора КиМ. А он ће то учинити и чини разним ескалаторним потезима. Прије свега ствара неподношљиве услове за живот Срба како на сјеверу, тако и јужно Ибра - рекао је Петковић за Тањуг.

Он је оцијенио да је терор који спроводи Аљбин Курти нешто што најдиректније угрожава основна људска права Срба на Косову и Метохији.

Наводећи да су Срби на КиМ "своји на своме", да они живе у својим домовима, школују се у својим српским школама, лијече у српским болницама, раде у српским институцијама, Петковић је навео да је политика Аљбина Куртија да створи етнички чисто тзв. Косово.

Како је додао, због тога на све начине, прије свега протјеривањем Срба свим овим акцијама приштинске полиције који иду у правцу затварања српских институција, било да је ријеч о поштама, било да је ријеч о поштанској штедионици, банци, трезору Народне банке, затварања многих српских општина, привремених органа, јужно од Ибра, затварања амбуланте у Приштини, све је то показатељ да он заправо не жели ништа српско на простору Косова и Метохији.

- Курти оваквим чином такође чини све да не дође никада до формирања заједнице српских општина, зато што управо српске институције на Косово и Метохији представљају основну инфраструктуру за формирање заједнице српских општина, која треба да обезбиједи и индивидуална и колективна права за српски народ, с обзиром да тих права данас нема на Косово и Метохији и нема и за Србе - објаснио је Петковић.

Подсјетио је да више од годину дана постоји забрана српске робе на КиМ, те указао да Курти апсолутно чини све, укидањем динара, да спријечи да Срби примају и плате, и пензије, и социјална давања.

Саопштење ЕУ која је оцијенила да су потези Приштине били једнострани, некоординисани и да крши договоре постигнуте у оквиру дијалога Београда и Приштине, Петковић је казао да оно представља још једну у низу бирократску бламажу Европске уније када је ријеч о терору Албина Куртије и када је ријеч о страдању српског народе на Косово и Метохији.

- Свака им част ако је врхунац њиховог одговора на терор Албина Куртија ово саопштење у коме видите сав бесмисао политике Европске уније према дијалогу и питању Косова и Метохије...Боље да се Европска унија можда није ни огласила, него што се на овакав начин огласила, дајући додатно вјетар у леђа Албину Куртију - рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је навео да Србија има информације и како се, како је рекао, ублажавало ово саопштење и ко стоји иза тога и ко и на који начин штити Куртија, додајући да су то "ментори косовске независности".

Он је такође додао да је функција тог саопштења била да се постигну двије ствари, једна је да се каже "дођите у Брисел" и да се оправда то што Курти ради, а друга је да се у каснијој фази оптужи Београд.

- Видите бесмисао...Курти гаси српске институције, а онда кад се заврши дијалог да кажу па знате и Београд је крив јер није показао конструктивност да дођемо до рјешења. А кад је ријеч о динару, шест приједлога смо предложили како да дођемо до рјешења. И показали пуну спремност да нађемо компромис. Све је одбијено. Тако би урадили и када је ријеч о пошти. То је њихов приступ - примјетио је Петковић.

Петковић је казао и да ће држава бринути о сваком човјеку као и до сада, тако и када је ријеч о запосленима у Пошти.

- Кад сте ме питали за лиценцу, лиценца је само један 'смоквин лист' који Курти користи као повод да би гасио српске институције. Не треба српским институцијама никаква лиценца Приштине коју Србија не признаје као државу- навео је Петковић.

Петковић је казао да није ријеч ни о каквој лиценци већ о гашењу српских институција.

Поводом саопштења Амбасаде САД у Приштини, која је оцијенила да су дубоко разочарани једностраним и некоординисаним акцијама приштинских власти, Петковић је казао да су јутрос почеле да се оглашавају и појединачно државе чланице Квинте и да је Србија навикла на таква саопштења.

- Они ће сви вербално да нападну Куртија, да кажу да то није добро, да то угрожава нормализацију односа, да доводи у питање регионални мир и стабилност. Све је то лијепо. Али кажите ми, шта је послије тог саопштења? Или сте као пилот опрали руке тиме што сте издали то саопштење? Шта ћете конкретно да урадите поред тог саопштења? Хоће ли пословнице Поште Србије да поново почну да раде? Хоћете ли пустити да писма и пошиљке из Србије, али из остатка свијета, могу да дођу до својих корисника на простору Косова и Метохије? Да ли Срби треба да буду једини који не могу да користе поштанске услуге? - упитао је Петковић.