latinica  ћирилица
06/08/2024 |  11:41 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Пребиловци - мјесто страдања и бола, вјечна опомена Србима (ФОТО/ВИДЕО)

У Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима код Чапљине, служена је света архијерејска литургија, у помен на 4000 убијених Срба доње Херцеговине.
Помен у Пребиловцима - Фото: РТРС
Помен у ПребиловцимаФото: РТРС

Српска православна црква установила је да празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика буде обиљежаван на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села и бациле их у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

У јуну 1992. године, током офанзиве "Чагаљ", припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени и након изградње Храма похрањени у храмовну крипту.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је Пребиловцима да се Срби овдје сабирају да би дали завјет да се никада неће заборавити ни поновити један од најсвирепијих злочина почињених над српским народом прије 83 године.

Вулин је, након Свете архијерејске литургије поводом обиљежавања Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика, истакао да се Срби у Пребиловцима сабирају због Срба, а не због усташа.

- 19. вијек је био пресудан за хрватске вође да се ријеши питање Срба са ових простора. Морам рећи да нису бирали средства, мали број њих је осуђен и због тога се све то и понављало. Чак, напротив, и данас се ти злочини славе и величају, умјесто да се ти људи етикетирају и казне - рекао је Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ.