latinica  ћирилица
06/08/2024 |  11:09 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Нема прецизних информација о томе када ће Иран напасти Израел

Још нема прецизних информација када ће Иран напасти Израел, саопштили су припадници америчког тима за националну безбједност током састанка са предсједником САД Џозефом Бајденом и потпредсједницом Камалом Харис.
Иранска војска (фото: EPA/MAJID ASGARIPOUR - илустрација) -
Иранска војска (фото: EPA/MAJID ASGARIPOUR - илустрација)

Како је наведено, америчке обавјештајне службе очекују сценарио који подразумијева два таласа напада - први који ће извести Хезболах, а други Иран и неки од његових савезника.

Бивши амерички предсједник Доналд Трумп рекао је да је "путем канала који су доступни широј јавности" чуо да ће Иран напасти Израел вечерас, пренио је Јерусалем пост.

Исти медиј је раније јавио да САД претпостављају да би Иран напад могао извести у наредних 48 сати. Израелски лист наводи да је вијест о нападу Ирана пренесена Израелу, посредством министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта.

Амерички државни секретар изјавио је да је Вашингтон ангажован на интензивној дипломатији, ради ублажавања тензија на Блиском истоку.

- Све стране морају да се уздрже од ескалације и предузму кораке да смање тензије. Ескалација није никоме у интересу. То ће само довести до већих сукоба, више насиља и веће несигурности - изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен. 

- Амерички противници мисле да нисмо потпуно посвећени јер смо у изборном циклусу и да они могу да искористе ситуацију. То није тачно. Видјели сте да САД пребацују војну опрему у регион. За нас је веома важна стабилност у региону и безбједност нашег кључног савезника Израела - рекао је Метју Левит са Вашингтонског института за блискоисточну политику. 

Иран се припрема за напад, а помјерање ракетних система и војне вјежбе у земљи током викенда наговјештавају да би напад могао бити изведен у наредним данима, преноси "Вол стрит џурнал".

Експлозије су се јуче чуле у иранском граду Исфахану, у централном дијелу ове државе, а саопштено је да је ријеч о војним вјежбама иранске Револуционарне гарде.

- Нажалост, у протеклих десет мјесеци, америчка влада је чинила све што је у њеној моћи да помогне Израелу да почини ратне злочине и геноцид над потлаченим палестинским народом. На америчкој влади је да изврши ефикасан притисак на Израел да заустави сукоб - истакао је портпарол иранског Министарства иностраних послова Насер Канани.

- Када би Израел добио оштар одговор, схватио би да је направио грешку. Овај пут од нас ће добити одговор - поручио је командир Иранске револуционарне гарде Хосеин Салам. 

Појас Газе мора да се врати под контролу легитимних палестинских власти, изјавио је предсједник Палестинске управе Махмуд Абас, који је за Спутњик истакао да планови Израела да привремено преузме контролу над енклавом нису прихватљиви.