latinica  ћирилица
06/08/2024 |  10:33 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Вулин: Пребиловци су свето мјесто (ВИДЕО)

Пребиловци су свето мјесто. Не знам ни један народ на свијету који има толико светаца без имена, поручио је Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Не могу мале подлости малих људи да нас спријече да будемо са својим народом у Пребиловцима. Ово је страшно страдање Срба незабиљежено и назапамћено. Не радимо ми ово због злочинаца који су ово чинили, нити због њихових потомака који се радују "Олуји" и да гледају све што је српско да укину и забране. Ми ово радимо због себе. Зато што смо ми Срби допустили да се јама у Пребиловцима забетонира злочинци су 1992. године дигли у зрак цркву, да би их још једном побили - рекао је Вулин за РТРС.

Вулин је истакао да се не смије допустити да се овако нешто понови у будућности.

- Нећемо ми утицати на савјест усташа и њихових потомака, јер да се стиде, не би било прославе "Олује", највећег етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата. Ми смо овдје због себе да бисмо видјели шта нас чека уколико напустимо своја убјеђења - подвукао је Вулин.

Он је истакао да ће Србија водити рачуна о Србима, ма гдје они били.

- Нема ни једне општине у Српској, па и у ФБиХ са већинским српским становништом да Србија није помогла. Ми смо ту увијек за наш народ. Гдје год су Срби, ту је и Србија - истакао је Вулин.

Подсјећамо, Вулин је спријечен јуче да присуствује обиљежавању 83 године од злочина над Србима у Пребиловцима, јер власти на нивоу БиХ нису одобриле прелет авиона преко БиХ. Министарство спољних послова Србије упутило је ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара, изражавајући незадовољство због спречавања Вулина да посјети Пребиловце. У протестној ноти је наглашено да та одлука несумњиво представља кршење добросусједске дипломатске праксе.