latinica  ћирилица
06/08/2024 |  10:22 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

У Новом Граду обиљежена годишњица страдања Срба у операцији "Олуја" (ФОТО/ВИДЕО)

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос за страдале Србе у погрому "Олуја", злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији у којој је из Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације протјерано више од 220.000 Срба, те убијено и нестало 1.893
Спуштање вијенаца у ријеку Уну - Фото: РТРС
Спуштање вијенаца у ријеку УнуФото: РТРС

Након парастоса, уз саобраћајницу од Храма према Мосту спаса на ријеци Уни прислужене су свијеће, а са моста у воду спуштени вијенци.

Спуштање вијенца у Уну (Фото: РТРС)

У августу 1995. године овај мост прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону положено је цвијеће код спомен-крста у овом мјесту који је 2012. године подигао "Веритас" за шест цивила страдалих у августу 1995. године.

Сјећање на жртве "Олује" у Сводни (Фото: РТРС)

Обиљежавање организује Документационо-информациони центар "Веритас" у сарадњи са Општинском управом и Црквеном општином Нови Град.

Литургија у Новом Граду (Фото: РТРС)

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од којих је 1.236 или 65 одсто цивила, а међу њима три четвртине оних који су у том тренутку били старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида. /крај/зос/фото