latinica  ћирилица
06/08/2024 |  10:17 ⇒ 10:19 | Аутор: РТРС

Троје осумњичених у акцији "Инцитат" предато Тужилаштву

Осумњичени за злоупотребу положаја и прање новца Нађа Милишић, Адис Мулаосмановић и Едина Џигал, који су ухапшени у акцији "Инцитат" спроведеној на подручју Кантона Сарајево, предати су у надлежност Кантоналног тужилаштва.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Они ће бити задржани 24 часа и у том законском року поступајући тужилац одлучиће о даљим мјерама према осумњиченима, саопштено је из Кантоналног тужилаштва у Сарајеву.

Осумњичени Ибро Берило, актуелни начелник федералне општине Трново, ухапшен је јуче у Универзитетском клиничком центру Сарајево и њега ће формално предати у надлежност Кантоналног тужилаштва око подне.

У оквиру оперативне акције "Инцитат", припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ јуче су путем комерцијалних банака извршили привремену обуставу трансакција у различитим валутама и удјелу у једном инвестиционом фонду у износу од 610.000 КМ, те ухапсили ова четири лица.

Јуче су претресени пословни и стамбени објекти, те покретне ствари које користе осумњичени, а откривена је и привремено одузета већа количина пословне документације, мобилни телефони и рачунари.

Поступајући у предмету, припадници Сипе поднијели су Кантоналном тужилаштву у Сарајеву извјештај о почињеном кривичном дјелу, те допуну извјештаја у оквиру којих су пријављена четири физичка и једно правно лице.

Извјештај је поднесен због постојања основа сумње да су ова лица починила кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, злоупотреба положаја или овлаштења и прање новца.