latinica  ћирилица
06/08/2024 |  09:37 ⇒ 09:39 | Аутор: Агенције

Антарктик се загријава великом брзином (ФОТО)

Ледена пространства Антарктика су поново на мети топлотних таласа што може да доведе до губитка глечера.
Антарктик (Фото: EPA-EFE/JAVIER MARTIN/илустрација) -
Антарктик (Фото: EPA-EFE/JAVIER MARTIN/илустрација)

Температуре тла широм леденог покривача Антарктика су прошлог мјесеца биле 10 степени изнад просјека, што је описано као "скоро рекордни топлотни талас".

Иако температуре остају испод нуле на поларној копненој маси која је у мраку у ово доба године, појединих дана је било и 28 степени топлије.

Подсјетимо, свијет је искусио 12 узастопних мјесеци рекордне врућине, а температуре су биле константно више за 1,5 степени у односу на прединдустријски период.

Метеоролог Мајкл Ђукс је рекао да, иако су дневне вриједности изненађујуће, значајнији је раст просјечних вредности током мјесеца.

Модели климатских научника су и раније предвиђали да ће ефекти климатских промјена бити најупечатљивији у поларним регионима.

- Обично не можете да посматрате само један мјесец како бисте пратили климатски тренд, али се ово што се догађа се слаже са предвиђањима модела. На Антарктику такво загријавање током зиме, које се потом наставља и у љетним мјесецима, може да доведе до колапса ледених покривача - рекао је Ђукс, преноси Гардијан.

Овогодишњи јул је био први мјесец, од посљедњих 14, у коме нису оборени температурни рекорди, али је зато прошлогодишњи јул био екстремно топао.

- Антарктик се током посљедњих 50, па чак и 150 година загријава заједно са свијетом. Али, може се рећи да је већи дио прошломјесечног загријавања био проузрокован топлотним таласом - изјавио је Зик Хаусфадер, научник из непрофитне организације "Berkeley Earth".

Овај топлотни талас је други који је погодио регион у посљедње двије године, након оног у марту 2022. Тада је забиљежен пораст температуре од 39 степени усљед чега се одломио глечер величине Рима.

Повећане јулске температуре се наслањају на снажан климатски феномен Ел Нињо који доводи до загријавања широм свијета.

Научници сматрају да је узрок топлотног таласа, између осталог, био ослабљени поларни вортекс, спој хладног ваздуха и ниског притиска који се окреће у стратосфери око сваког пола. Мијешања из атмосферских таласа су ослабила вортекс што је повећало температуре.

За сада се не може тачно утврдити колико климатске промјене утичу на одређене појаве, па тако и на топлотне таласе на Антарктику.