latinica  ћирилица
06/08/2024 |  09:14 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Злочин у Пребиловцима симбол страдања херцеговачких Срба у Другом свјетском рату

Злочин у Пребиловцима је симбол страдања херцеговачких Срба у Другом свјетском рату, а 6. август дан када се са посебним пијететом сјећамо недужних жртава из овог мјеста и цијеле доње Херцеговине, написала је српски члан Предсјендиштва БиХ Жељка Цвијановић на свом Инстаграм налогу.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је подсјетила да је "од око хиљаду становника, колико је у Пребиловцима до тада живјело, почетком августа 1941. године на најмонструознији начин убијено преко 800 мјештана, првенствено жена, дјеце и стараца".

- Овај страшни податак Пребиловце чини једним од најстрадалнијих мјеста у Европи у Другом свјетском рату. У јуну 1992. хрватска војска је три пута минирала Спомен - костурницу у Пребиловцима у којој су 1991. године сахрањене кости четири хиљаде Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. На том мјесту данас сија предивни Храм Христовог Васкрсења, у чијој крипти почивају остаци костију жртава - истакла је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је поручила да смо "дужни да памтимо, опомињемо и учимо из прошлости, како се у будућности овакво зло никада, никоме и нигдје не би поновило".

- Нека је вјечна слава свим пребиловачким и доњохерцеговачким жртвама - нагласила је Цвијановић.