latinica  ћирилица
06/08/2024 |  08:45 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Дан руске културе у Бијељини

Дан руске културе биће одржан данас у Бијељини у оквиру манифестације "Пантелински дани", саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ која је организатор догађаја.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

У 19.00 часова представници Амбасаде ће отворити у галерији Центра за културу Семберија изложба фотографија о народима Русије и улози Црвене армије у ослобађању Југославије.

Услиједиће презентација традиционалне руске хране, те приказивање документарног филма "Мајка Отаџбина зове" о познатом руском вајару српског поријекла Јевгенију Вучетићу.

У 21.30 часова, на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића ће почети наступ умјетничког професионалног пјевачког и плесног ансамбла "Морошка" из Санкт Петербурга који ће у извођењу акробатског балета и стручног вокала на нови начин представити традиционалну руску пјесму и игру.

Ансамбл је већ обишао неколико десетина земаља свијета, а прошле године гостовао у Београду, саопштено је из руске Амбасаде.

Долазак овог ансамбла посебан је поклон Владе Санкт Петербурга поводом крсне славе Бијељине - Светог Пантелејмона у оквиру Споразума о сарадњи између Републике Српске и Санкт Петербурга.

Улаз на све догађаје је бесплатан.