latinica  ћирилица
06/08/2024 |  08:36 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Конаковић је реметилачки фактор који својата БиХ и нарушава добросусједске односе

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је за Срну да је министар иностраних послова у Савјету министара Елемедин Конаковић реметилачки фактор, а да иронија буде већа, он не поштује уставне надлежности сопствене земље, док их поштује потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На питање Срне да прокоментарише изјаву Конаковића да кад год Вулину буде требао његов потпис за улазак у БиХ, неће га добити, Цвијановић је одговорила да Конаковић својата БиХ и најбоље осликава како то, према бошњачком рецепту, треба да изгледа, живи и функционише БиХ.

- Осим тога, и Конаковић је, као и други бошњачки политичари, тај који нарушава добросусједске односе и тражи за БиХ поштовање које није у стању исказати другима - истакла је Цвијановић.

Она је додала да је сарајевска политика заробила БиХ, а да кривце тражи на свим странама, само не у свом дворишту.

- А онда их, у том њиховом подухвату приватизације институција БиХ, подстичу и поједини странци, саучествујући у правој отимачини уставних права Срба и Хрвата, хранећи како мржњу, тако и тежњу за својатањем заједничке БиХ од стране бошњачке политике - нагласила је српски члан Предсједништва БиХ.

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин спријечен је да присуствује обиљежавању 83 године од злочина над Србима у Пребиловцима, јер власти на нивоу БиХ нису одобриле прелет авиона преко БиХ.

Министарство спољних послова Србије упутило је ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара, изражавајући незадовољство због спречавања Вулина да посјети Пребиловце. У протестној ноти је наглашено да та одлука несумњиво представља кршење добросусједске дипломатске праксе.