latinica  ћирилица
05/08/2024 |  20:26 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Tрибина "Дани туге и сјећања" (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања 29. годишњице страдања Срба у хрватској агресији на Републику Српску Крајину, у Академији наука и умјетности Републике Српске одржана је трибина "Дани туге и сјећања" и промовисана нова издања Документационо-информационог центра "Веритас".
Трибина "Дани туге и сјећања" - Фото: РТРС
Трибина "Дани туге и сјећања"Фото: РТРС

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а на евиденцији су имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од који је 65 одсто цивила, а око три четвртине били су старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

- Хрвати су направили бренд , свјетски бренд од процесуирања који извозе на Косову и по Украјини. Њихови стручњацу уче њих како непријатеља треба процесуирати а важно је да им све што ураде или што не ураде квалификујеш као ратни злочин јер ратни злочин не застарјева и проведеш политику, тк.крајљи циљ, а чини ми се да је он на свим овим страна етничко чишћење и Хрвати су успјели - истакао је Саво Штрбац предсједник Документационо-информационог центра "Веритас".

Оно што је најтужније, додаје Жељко Будимир министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, је злочин који још увијек траје.

- А, то је да Срби нестају сваким даном у Хрватској и од конститутивног народа претварају се у мањину која је у некој врсти асимилације, аутоасимилације и они трагови Срба у Далмацији, Лици, Кордуни, Барањи, Западној и Источној Славонији просто нестају, а СПЦ је још једина која свједочи да смо ми тамо били 400 година уназад - каже Будимир.