latinica  ћирилица
05/08/2024 |  20:12 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Кошарац: Саботажа доласка Вулина - дипломатски скандал без преседана

Чињеница да су министри Тројке саботирали долазак потпредсједника Владе Србије Александра Вулина у Пребиловце представља дипломатски скандал без преседана, истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић и предсједник Наше странке Един Форто су у потпуности игнорисали захтјев за прелет државног авиона Србије и долазак Вулина на обиљежавање 83. годишњице једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом током Другог свјетског рата у злочиначкој НДХ. Лично сам током дана у неколико наврата покушава да ступим у контакт са Конаковићем и Фортом како бисмо ријешили процедуралне формалности у вези са доласком Вулина у Пребиловце, али су се оглушили на моје позиве - истакао је Кошарац.

Кошарац наводи да су напросто популистички игнорисали захтјеве и ниси издали потребне сагласности.

- Спријечити доказаног српског патриоту Вулина да дође у Пребиловце и ода почаст недужно страдалом српском народу не само да је монструозно и нељудски, већ је и катастрофална порука за мир, стабилност и регионалну сарадњу. Конаковић и Форто настављају са радикализацијом прилика и свеопштом хајком на српски народ. Мало им је било што су спријечили долазак полицајаца, а затим и хеликоптера из Србије у Српску, угрожавајући безбједност грађана и њихове имовине. Сада су одлучили да на изузетно перфидан начин саботирају и долазак званичника Србије. То је апсолутно неприхватљиво и изразито непријатељско понашање према српском народу - додаје Кошарац.

Наводи да бошњачки политички фактор треба добро да размисли какве поруке шаље и какве политичке посљедице ће имати њихове скандалозне одлуке.

- Ма колико се трудили, они неће успјети у изопаченој намјери да сакрију истину о страдању српског народа! Српска и Србија ће, на темељу иницијативе предсједника Милорада Додик и Александра Вучића, наставити да заједно обиљежавају важне датуме у нашој националној историји, сјећајући се са пијететом свих наших жртава - закључује Кошарац.