latinica  ћирилица
05/08/2024 |  19:52 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

"Обиљежавање сјећања на злочин над Србима у календару важних датума" (ВИДЕО)

Обиљежавање Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83 године од једног од најсвирепијих злочина над српским народом од ове године уврштено је у календар Одбора Владе Републике Српске за обиљежавање и његовање традиције одбрамбено-ослободилачких ратова, који је заједно са Музејом жртава геноцида приредио изложбу "Пребиловци 1941", рекао је вечерас у Пребиловцима министар борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.
Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима - Фото: РТРС
Храм Васкрсења Христовог у ПребиловцимаФото: РТРС

- Овај догађај заслужује да се нађе у том календару с обзиром на велике жртве и начин њиховог страдања, али и због тога што је овај догађај оставио неизбрисиве посљедице на људе овог краја и на цијели српски народ - рекао је Егић новинарима.

Он је истакао да је важно посветити пажњу оваквим догађајима да би се разумјела дешавања из тих година и да би се то пренијело потомцима како се такви злочини никада не би поновили.

- Шта су ти људи учинили да то доживе? Од 1.000 људи колико их је било у овом селу преживјело је 180, а 57 породица је потпуно затрто и немају потомство. То је безумље и сумрак умова, патолошка мржња - рекао је Егић.