latinica  ћирилица
05/08/2024 |  16:57 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Објављени конкурси за откуп књига и ликовних дјела у Српској

Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је данас јавни конкурс за откуп књига објављених у Српској у овој и прошлој години, као и јавни конкурс за откуп ликовних дјела у 2024. години.
Књиге - Фото: РТРС
КњигеФото: РТРС

Из ресорног министарства је саопштено да је овогодишњим буџетом за откуп књига планирано 40.000 КМ, а за откуп ликовних дјела 100.000 КМ.

На јавни конкурс за откуп књига могу се пријавити правна лица регистрована за обављање издавачке дјелатности у Српској, а у обзир ће бити узете књиге од значаја за културу и умјетност Српске, и то: домаћа књижевност /проза, поезија, есеји, драма, критика и књиге за дјецу/, преведена књижевност /проза, поезија, есеји, драма и критика/ објављена од издавача из Српске, те публикације из области умјетности и културе које промовишу српско културно насљеђе и савремену културу и умјетност.

Одабир најбољих публикација вршиће Комисија за откуп књига, коју је именовало Министарство просвјете и културе.

Комисија ће оцјењивање и вредновање програма или пројеката /откуп књига/ вршити на основу квалитета, доприноса одрживом развоју културе и умјетности у Српској, доприноса пројекта јачању организације, те процјене утицаја на средину у којој се пројекат или програм спроводи.

Оцјењивање и вредновање вршиће се и на основу укупне књижевне и умјетничке вриједност дјела, културног и јавног интереса објављивања дјела, промоције и афирмације књижевности и културе Српске, као и квалитетне реализације садржаја и техничке опремљености публикације.

Право пријаве на јавни конкурс за откуп ликовних дјела имају установе културе чији је оснивач јединица локалне самоуправе, а процјену и одабир ликовних дјела за откуп врши Комисија за откуп ликовних дјела коју рјешењем именује министар просвјете и културе.

Комисија ће оцјењивање и вредновање дјела ликовне умјетности вршити на основу квалитета, доприноса одрживом развоју културе и умјетности у Српској, доприноса пројекта јачању организације и процјене утицаја на средину у којој се пројекат или програм спроводи.

Оцјењивање и вредновање вршиће се и на основу квалитета умјетничких дјела предложених за откуп, опуса и професионалних референци умјетника чија дјела су предложена за откуп, концепта и утемељености откупних политика предлагача, те података о актуелним откупним износима на тржишту умјетничких дјела у Српској.

У ресорном министарству додали су да је циљ јавног конкурса за откуп ликовних дјела подстицање развоја ликовних умјетности осавремењивањем умјетничких збирки /колекција/, јачање капацитета установа културе, подршка савременим ликовним умјетницима и оснаживање системског развоја умјетничког тржишта.

Конкурси су доступни на порталу Владе Републике Српске, страници Министарства просвјете и културе, а отворени су 30 дана од дана објављивања, односно до 4. септембра.