latinica  ћирилица
05/08/2024 |  16:03 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњаци да се престану бавити Српском и њеним законодавним активностима

Бошњаци на сваки начин желе да оспоре све што је легално, легитимно и законито у Републици Српској, злоупотребљавајући политичку наклоност Уставног суда БиХ и његово искључиво политичко, а не дјеловање које би требало да штити Устав Српске, оцијенио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Коментаришући захтјев који су делегати Клуба бошњачког народа поднијели крњем Уставном суду БиХ за рјешавање спора са Републиком Српском у вези са Законом о имунитету Српске, Којић је нагласио да бошњачки политичари требају престати да се баве Републиком Српском и њеним законодавним активностима и надлежностима које су у складу са њеним Уставом.

- Они нека се баве Федерацијом /БиХ/ и нека рјешавају односе у Федерацији - рекао је Којић.

Он је истакао да је очигледна интенција бошњачких политичара да на сваки начин одузму оно што је Уставом загарантована надлежност Републике Српске и нагласио да је исправна политика предсједника Српске Милорада Додика која се тиче очувања уставноправног положаја Републике Српске у оквиру дејтонске БиХ.

Према Којићевим ријечима, Бошњаци који покушавају да руководство Републике Српске представе као рушитеље уставног поретка БиХ, управо су ти који тај поредак руше, док руководство Републике Српске жели само дејтонску БиХ са потпуним суверенитетом Републике, који је загарантован Дејтонским мировним споразумом.

- Само такво кретање у оквиру уставних и дејтонских надлежности може задржати БиХ у овом капацитету. У супротном, најбоље је да Бошњаци граде муслиманску државу у дијелу БиХ у којем су већински, а да Републику Српску и српски народ пусте на миру - оцијенио је Којић.

Бошњачки делегати Шефик Џаферовић, Џенан Ђонлагић, Џемал Смајић и Сафет Софтић поднијели су крњем Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање спора са, како су навели, ентитетом Република Српска и Народном скупштиом Српске у вези са Законом о имунитету Републике Српске који је усвојен на 13. сједници парламента Српске у априлу.

Уз захтјев су доставили и приједлог за одређивање привремене мјере до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.

Бошњачки делегати затражили су одговор у вези захтјева од Народне скупштине Српске најкасније за 30 дана од пријема дописа.