latinica  ћирилица
05/08/2024 |  14:17 ⇒ 15:13 | Аутор: sputniknews.com

Шојгу допутовао у радну посјету Ирану

Секретар руског Савјета безбједности Русије Сергеј Шојгу допутовао је у понедјељак у планирану радну посјету Ирану.
Сергеј Шојгу (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV) -
Сергеј Шојгу (foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV)

Како се очекује, Шојгу ће у Техерану разговарати са секретаром иранског Врховног савјета за националну безбједност Алијем Акбаром Ахмадијаном и начелником Генералштаба иранских оружаних снага Мохамедом Багеријем. Шојгуа ће примити и ирански предсједник Масуд Пезешкијан.

Током састанака, разговараће се о широком спектру билатералне сарадње и њеном јачању, од сфере безбједности до трговинско-економских пројеката, као и о различитим аспектима глобалне и регионалне безбједности, саопштио је Савјет безбједности Русије.

Раније је портал Аксиос, позивајући се на неименоване изворе, саопштио да је амерички државни секретар Антони Блинкен саопштио министрима спољних послова земаља Г7 да би напад Ирана и либанског покрета Хезболах на Израел могао да почне већ у понедјељак.

Извори су порталу рекли да је Блинкен рекао да Сједињене Државе вјерују да ће Иран и Хезболах узвратити, али "још није јасно у ком облику ће би изведена одмазда".

Истовремено, према изворима, Блинкен је рекао да САД не знају тачно врјеме могућег напада, али је нагласио да би он могао да почне у наредних 24-48 сати.