latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:56 | Аутор: СРНА

Букејловић: Са адвокатима постићи договор прихватљив за грађане и систем

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић сматра да дијалогом са Адвокатском комором Српске може бити постигнут договор о измјенама тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката који би био прихватљив за грађане, привреду и систем у цјелини.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

Букејловић је рекао Срни да измјене тарифе, које је понудила Адвокатска комора Републике Српске нису прихватљиве, зато што све мора бити у интересу грађана, привреде и система.

Када је ријеч о исплати дуговања адвокатима који су били ангажовани по службеној дужности, Букејловић је рекао да је захтјев оправдан, те да ће бити изнађени основа и динамика за исплату.

- Сви могу изразити незадовољство, али одредбом Закона о адвокатури прецизирано је да адвокат не може одбити пружање правне помоћи ако га постави надлежни суд. Спремност за разговор са адвокатима постоји, али се мора водити рачуна о ширем утицају тарифе. Зато ћемо наставити разговоре - рекао је Букејловић.

Адвокати у Републици Српској су 1. августа ступили у обуставу рада у поступцима заступања пред судом по службеној дужности док не буде изнађено или од Министарства правде понуди рјешење о измјенама тарифе о наградама и накнади трошкова за рад адвоката.