latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:53 | Аутор: СРНА

Вујичић: Бошњачки делегати да се не мијешају у рад НСРС

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да свако у БиХ треба да ради свој посао, а не да се бошњачки делегати у Дому народа Парламентарне скупштине мијешају у одлучивање у Народној скупштини Републике Српске.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Он је истакао да је очигледно да бошњачки делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ желе да буду и законодавац Народној скупштини Републике Српске.

- Ако желе да одлучују у име Републике Српске, требали су се кандидовати за народне посланике, па ако евентуално буду прошли, онда да доносе законе Републике Српске - истакао је Вујичић.

Он је навео да посланици Народне скупштине Републике Српске доносе одлуке и законе у складу са потребама и процјенама Владе Српске, те је недопустиво да се бошњачки делегати или било који ниво у БиХ мијеша у одлучивање и доношење закона у Народној скупштини.

Према његовим ријечима, очигледно је да већина Бошњака у Дому народа не може да схвати да се ова земља састоји од два ентитета и три конститутивна народа и да сваки од ентитета има свој законодавни орган, а у Републици Српској то је Народна скупштина Српске.

- Свако у овој земљи треба да ради свој посао и ништа друго - поручио је Вујичић за Срну.

Бошњачки делегати Шефик Џаферовић, Џенан Ђонлагић, Џемал Смајић и Сафет Софтић поднијели су крњем Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање спора са, како су навели, ентитетом Република Српска и Народном скупштином Српске у вези са Законом о имунитету Републике Српске који је усвојен на 13. сједници парламента Српске у априлу.

Уз захтјев су доставили и приједлог за одређивање привремене мјере до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.

Бошњачки делегати затражили су одговор у вези захтјева од Народне скупштине Српске најкасније за 30 дана од пријема дописа.