latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:51 | Аутор: СРНА

Отац Перовић: У Крајини је био погром, а не "Олуја"

Свештеник Гојко Перовић поручио је да о "Олуји" или "Бљеску" треба да причају они којима је мило што се то десило, а да Срби који плачу због тих злочиначких акција 1995. године треба да користе ријечи погром и прогон.
Олуја - Фото: РТРС
ОлујаФото: РТРС

Отац Перовић је након помена за све Србе страдале прије 29 година у злочиначкој операцији хрватске војске и полиције "Олуја" који је служен у Цркви Светог Ђорђа у Подгорици рекао да се тада на подручју Републике Српске Крајине догодио погром српског народа.

- Када се нека сила употреби да нико не остане, то је погром - истакао је отац Перовић и додао да је погром стара ријеч, библијска, најстрашнија која се може изговорити на српском језику.

Свештеник је нагласио да Срби имају обавезу да памте и спомињу све своје претке, све православне хришћане пострадале и сахрањене на свим гробљима, али да је посебна обавеза да памте оне који су пострадали у библијском погрому у Далмацији, Лици, Кордуну, Банији и Славонији.

Он је у бесједи подсјетио да је српски народ у Крајини прогнан за неколико дана са својих вјековних огњишта, гдје више или готово нема или је десет пута мање Срба који су тамо живјели вијековима.

- Нека нас Бог сачува и ми смо у неком прогону, и нас прогоне и наше зле мисли и наши гријеси, и један другога прогонимо - закључио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.